#rescuezeeland
Koninklijke Landmacht (11 Luchtmobiele Brigade)
De 11 Luchtmobiele Brigade is een snel inzetbare lichte infanteriegevechtseenheid. De brigade is binnen 7 tot 20 dagen wereldwijd inzetbaar voor de verdediging van eigen gebied, bondgenoten, bescherming van de internationale rechtsorde, rampenbestrijding en humanitaire hulp. Daarnaast is de brigade bij crisissituaties het eerste aanspreekpunt voor 9 veiligheidsregio’s.
Division Schnelle Kräfte
Met zijn 2.000 militairen maakt 11 Luchtmobiele Brigade sinds juni 2014 deel uit van de Division Schnelle Kräfte (DSK). In deze snelle interventie-eenheid werken Nederland en Duitsland nauw samen.
Dit gebeurt om de kwaliteit van elkaars personeel en materieel optimaal te benutten. De samenwerking biedt voordelen voor opleiding en training. Omdat de militairen op dezelfde manier werken, is inzet van de troepen gemakkelijker. Ook bespaart het samenvoegen geld.
Een Duits-Nederlandse staf leidt de divisie vanuit het Duitse Stadtallendorf. De troepen zijn gelegerd op hun oorspronkelijke locaties. Voor de luchtmobiele brigade zijn dat Schaarsbergen en Assen.
Vergroot afbeeldingLuchtmobiele militair wacht voordat hij aan boord kan van de Chinook-transporthelikopter op de achtergrond, oefening Hot Blade 2014.Toon opties
11 Air Manoeuvre Brigade
Luchtmobiele militairen verplaatsen zich te voet, met lichte voertuigen, per helikopter of transportvliegtuig. Als 11 Luchtmobiele Brigade samenwerkt met het Defensie Helikopter Commando (DHC) en 336 Squadron van de luchtmacht, vormen ze 11 Air Manoeuvre Brigade (11 AMB). De Air Manoeuvre Brigade is wereldwijd binnen 20 dagen inzetbaar. Kleinere onderdelen hiervan al binnen 7 dagen. Air manoeuvre kan worden ingezet bij alle soorten operaties: offensief, defensief of stabiliserend.
Er zijn verschillende vormen van air manoeuvre: het gezamenlijk optreden van grond- en luchteenheden:
- Air assault: offensieve operatie om bijvoorbeeld een bruggenhoofd te vormen (diep) in vijandelijk gebied. Er wordt gebruikt gemaakt van een combinatie van vuurkracht, snelheid en het verrassingseffect. Gevechts- en transporthelikopters en infanterie zijn continu nauw bij een operatie betrokken.
- Air attack: de zwaarbewapende Apache-gevechtshelikopters hebben de hoofdrol. Luchtmobiele militairen ondersteunen vanaf de grond door bijvoorbeeld doelen aan te wijzen.
- Air drop (para): transportvliegtuigen of -helikopters zetten luchtmobiele militairen en/of materieel af in een inzetgebied.
- Air landing (TALO): transportvliegtuigen landden in een inzetgebied en zetten personeel en materieel af.
- Air mobile: helikopters landen direct in een inzetgebied en zetten personeel af.
Air Assault (AASLT) is de moeilijkste en meest intensieve vorm van air manoeuvre en de specialiteit van de luchtmobiele brigade. De brigadenaam krijgt daarom ook de afkorting AASLT toegevoegd. Daarnaast wordt de toevoeging ‘7 december’ vaak gebruikt. Die verwijst naar een radiotoespraak van koningin Wilhelmina van 7 december 1942 die aan de wieg stond van de inmiddels opgeheven Eerste Divisie. De brigade zet hier de traditie van voort.
Locaties
De Luchtmobiele Brigade heeft 2 hoofdlocaties: de Oranjekazerne in Schaarsbergen en de Johan Willem Frisokazerne in Assen.
Tijdens Rescue Zeeland is de 11 Luchtmobiele brigade aanwezig met een mobiele hindernisbaan (Mobstackle Run) en een infostand over werken bij deze stoere eenheid van de Koninklijke Landmacht.