#rescuezeeland
Koninklijke Landmacht (Genie)
De Genie is de aannemer van Defensie. Het 101 Geniebataljon van Operationeel Ondersteuningscommando Land van de Koninklijke Landmacht bouwt en onderhoudt complete (militaire) infrastructuur. Denk aan wegen, gebouwen, bruggen, omheiningen, elektra, water en gas.
Het bataljon beschikt over een uitgebreid assortiment bouwvoertuigen en gereedschap. Voor bepaalde specialistische (onderwater)constructies beschikt de eenheid zelfs over militaire genieduikers. De genie voert haar taken uit voor de hele krijgsmacht. Of dit nu in Nederland is of in een ver missiegebied. Daarnaast ondersteunt het bataljon op verzoek ook de Nederlandse hulpdiensten en autoriteiten.
Verder leveren de specialisten van het 11 en het 41 pantsergeniebataljon gevechtsondersteuning aan de (gevechts)eenheden in het veld. Bij een oprukkende vijand vertragen zij de tegenstander. Ze leggen mijnenvelden of werpen andere hindernissen op, zoals opgeblazen bomen. Ook het onbruikbaar maken van wegen of bruggen behoort tot de mogelijkheden.
De genisten verdedigen ook door het graven van antitankgrachten en gevechtsopstellingen voor de gevechtseenheden. Bij een eigen offensief zorgen zij ervoor dat de aanval zo snel en ongestoord mogelijk plaatsvindt. Ze doen dit door:
- noodbruggen te leggen;
- vijandelijke mijnenvelden te ruimen;
- wegen op de opmarsroute begaanbaar te maken.
Voor inzet bij CBRN-incidenten (chemisch, biologisch, radioactief en nucleair) staat een CBRN-verdedigingseenheid paraat. Deze zogenoemde CBRN-responscapaciteit kan binnen 2 uur overal in Nederland ter plaatse zijn.
Kortom: ze maken het werk van hun vijandelijke geniecollega’s ongedaan. Om deze taken goed en veilig uit te kunnen voeren beschikt men over specialistisch materieel waaronder de 40 ton wegende Boxer!
Boxer-pantserwielvoertuig
De Koninklijke Landmacht beschikt op termijn over 200 Boxer-pantserwielvoertuigen in 5 verschillende uitvoeringen commandopost, ambulance, genie, vracht en lesvoertuig). Opvallend aan dit robuuste en terreinvaardige voertuig is het modulaire systeem. Het voertuig bestaat uit 2 delen: een basisdeel, het bestuurdersdeel en het onderstel, het rijdende deel en daarop wordt een specifieke opbouw geplaatst. Deze zogenoemde missie-module bepaalt de uitvoering.
De Boxer heeft een groot laadvolume en laadgewicht en beschermt daarbij zijn inzittenden goed tegen projectielen, zoals granaten, geïmproviseerde explosieven en machinegeweermunitie en bomscherven.
Specificaties
- Lengte: 7,93 meter
- Breedte: 3,00 meter
- Hoogte: minimaal 2,40 meter (afhankelijk van missie-module)
- Maximaal gewicht: 40 ton
- Maximumsnelheid: 103 kilometer per uur
- Aandrijving: permanente 8-wielaandrijving
- Versnellingsbak: 7-traps automaat
- Motor: diesel 539 kilowatt
- Koppel: 2.700 Nm bij 1.450 toeren per minuut
- Waadvermogen: 1,5 meter
- Opstapvermogen: 0,8 meter (hoogte obstakels overheen te rijden)
- Klimvermogen: helling 60%
- Dwarshelling: 30%
- Actieradius: 1.050 kilometer (verharde weg)
- Draaicirkel: 15 meter
- Bewapening: op afstand bestuurbare .50 mitrailleur
- Bemanning: 2-10 (afhankelijk van uitvoering)
Boxer-genie
Bemanning: 9 (1 commandant van de geniegroep, 1 chauffeur, 1 waarnemend commandant, 1 schutter en 5 leden van de geniegroep).
Op woensdag 15 augustus zal de Genie aanwezig zijn met een Boxer van de Geniegroep en een wervingstrailer! Kom naar het Defensieplein op Boulevard Evertsen om deze krachtpatser van dichtbij te bekijken en kom meer te weten over het werken bij de Genie!

