Skip links
#rescuezeeland

Politie (Luchtvaartpolitie)

De luchtvaartpolitie houdt controles vanuit de lucht met helikopters. Een helikopterview, luchtfoto’s en videobeelden geven politiemensen op de grond een beter overzicht. Dit is handig bij bijvoorbeeld grote evenementen, demonstraties, opsporing van vermiste personen en roofovervallen.


Welke taken heeft de luchtvaartpolitie?

  • verzamelt informatie in de lucht;
  • legt de informatie vast met infraroodcamera’s;
  • houdt toezicht in de lucht op burgerluchtvaart, sport- en reclamevliegtuigjes en ballonvaarders;
  • controleert op alcoholgebruik, belading, luchtwaardigheid, vluchtuitvoering, brevet en vliegverboden;
  • staat politiemensen op de grond bij met zoeklichten tijdens nachtelijke zoekacties;
  • stelt strafrechtelijke onderzoeken in naar luchtongevallen en incidenten.

Modern materieel

Om deze taken te kunnen uitvoeren beschikt de luchtvaartpolitie over een moderne luchtvloot die bestaat uit zes Eurocopter EC-135 helikopers en twee Agusta Westland AW-139 helikopters.

De Eurocopter EC-135 P2+ is een bekende helikopter in hulpverleningsland. Het toestel kan 4-6 personen vervoeren en is uitgerust met twee Pratt en Whitney 206 B2 motoren van elk 447 PK. Het maximaal startgewicht is 2910 kg. De Duitse/Franse helikopter heeft een vliegbereik van 550 km. Het toestel heeft een vierbladige hoofdrotor en een Fenestron staartrotor. De lengte van het toestel is 10,2 m, de breedte 10,20 m (rotor) en de hoogte 3,51m.

De Agusta Westland AW-139 is voor politiebegrippen een luchtreus. Het toestel kan maximaal 15 passagiers vervoeren en is uitgerust met twee P&W PT6C-67C motoren van elk 1679 PK. Het maximaal startgewicht bedraagt 6800 kg. De helikopters van Italiaanse makelij hebben een vliegbereik van 1061 km (zonder reserve). Het toestel heeft een vijfbladige hoofdrotor, een vierbladige staartrotor en een intrekbaar landingsgestel. De lengte van het toestel is 16,62 m, de breedte van de rotor is 13,80 m en de hoogte 4,98 m.

Welke specifieke apparatuur is aan boord van de toestellen?

De helikopters hebben de allernieuwste opsporings- en waarnemingsapparatuur waaronder het zogeheten airborne-videosysteem. Hiermee zijn digitaal hoge resolutiebeelden te maken, waaronder warmtebeelden. Naast het feit dat deze beelden worden vastgelegd in de heli kunnen ze ook worden uitgezonden. Via een landelijk dekkend videonetwerk zijn de hoogwaardig beveiligde beelden ook beschikbaar voor meldkamers. Ook betekent dit dat er vorm wordt gegeven aan het begrip Network Enabled Capability (door netwerk samenwerken op basis van dezelfde beelden/informatie).

Waar zijn de helikopters gestationeerd?

De helikopters staan doorgaans op Schiphol-Oost, Volkel en Rotterdam maar kunnen ook op andere locaties worden gestationeerd, als dit voor het vervullen van de politietaak noodzakelijk is.

Welke bevoegdheden heeft de luchtvaartpolitie?

De luchtvaartpolitie heeft dezelfde bevoegdheden als de politie op straat. Zo nodig kan ze bekeuringen uitdelen. Ze werkt met helikopters en vliegtuigen met video- en infraroodcamera’s.

Wat doet de luchtvaartpolitie nog meer?

Verder adviseert men organisaties en bedrijven over luchtvaartwetten en -regels en vliegtechnische kennis.

Tijdens Rescue Zeeland zal de luchtvaartpolitie aanwezig zijn met een EC-135 en een AW-139 helikopter. Laatstgenoemde zal een demo geven in samenwerking met de Dienst Speciale Interventies.

Bezoek website

Bekijk ook een van de andere deelnemers

Deze website maakt gebruik van hulpverlenende cookies