Skip links
#rescuevlissingen

Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht (KLuHV)

De Harvard is tot nu toe, met totaal meer dan 20.000 exemplaren, het meest gebouwde lesvliegtuig ter wereld. In Nederland heeft de KLu als onderdeel van de ‘Target One’ overeenkomst na de oorlog 220 Harvards in bezit gehad. Een aantal heeft echter nooit gevlogen, daar deze vliegtuigen direct zijn gebruikt voor de onderdelenvoorziening. In de KLu is de Harvard tot 1962 hoofdzakelijk gebruikt als lesvliegtuig voor de voortgezette vliegeropleiding (VVO) en de vliegerinstructeursopleiding (VIO) op de vliegbasis Gilze-Rijen. Op dit vliegtuig behaalde men het Groot Militair Vliegbrevet.

De vliegtuigen waren herkenbaar aan hun opvallende kanariegele beschildering met dayglow (oranje) banden om de motorbeplating, romp en vleugeltips. Begin 1968 was het de BAFO die als laatste onderdeel de gecamoufleerde Harvards inleverde bij het Depot Vliegtuig Materieel (DVM). Deze toestellen werden gebruikt voor luchtfotografie en opereerden vanaf de vliegbasis Deelen. De SKHV heeft bijna vanaf de oprichting gevlogen met Harvards. De toestellen zijn ingezet bij diverse speelfilms. Vaak vermomd als Fokker D-XXI, Thunderbold, Typhoon of Folke Wulf 190. Technisch gezien moesten er heel wat trucs bedacht worden om de vliegtuigen deze gedaanteverandering te laten ondergaan. De Harvards zijn te zien in “Waakzaamheid”, “De prijs van de vrijheid”, “Soldaat van Oranje”, “De Aanslag”, “A Bridge too Far” en in de musical “Joe”.

Tijdens Rescue Vlissingen zullen twee harvards van de KluHv een demonstratie verzorgen! Ga er eens rustig voor zitten en geniet van het geluid!

Bezoek website

Bekijk ook een van de andere deelnemers

Deze website gebruikt cookies