Skip links

Defensie pakt uit met F-16 tijdens Rescue Vlissingen!

26-07-2018

VLISSINGEN – Defensie pakt dit jaar bijzonder groot uit tijdens de 11de editie van Rescue Vlissingen op woensdag 15 augustus. Op het evenemententerrein zal een waar “Defensieplein” worden gecreëerd waarop alle defensierondedelen vertegenwoordigt zullen zijn, waaronder een F-16 straaljager van de Koninklijke Luchtmacht.

Zo zijn de Koninklijke Marine, Landmacht, Luchtmacht en Marechaussee aanwezig. Er is veel te zien, te doen en te beleven. De publiekstrekker zal de static F-16 van de Koninklijke Luchtmacht zijn, Deze wordt m.b.v. een kraan en diepladers op de het terrein geplaatst. Bijzonder en uniek om dit toestel van zo dichtbij te mogen aanschouwen. Bezoekers krijgen gedurende de dag zelfs de mogelijkheid om in de cockpit te zitten.

Woordvoerder van de organisatie, Dennis Castel; “In het verleden hebben we tweemaal het F-16 demoteam van de Koninklijke Luchtmacht mogen verwelkomen. Maar nog nooit is het ons gelukt om bezoekers van het evenement een F-16 van zó dichtbij te laten zien. De gesprekken met Defensie incl. de logistieke voorbereidingen lopen al meer dan een jaar en vergt medewerking van vele partijen! We zijn dan ook erg trots dat de Koninklijke Luchtmacht dit samen met ons wilt realiseren.

De Koninklijke Luchtmacht nam de F-16 in 1979 in gebruik als opvolger van de F-104 Starfighter, en later ook als opvolger van de NF-5. De luchtmacht ontving de laatste van in totaal 213 toestellen in februari 1992. Op dit moment beschikt men nog over 68 toestellen.

De levensduur van de F-16 was oorspronkelijk 20 jaar. Daarom ondergingen de F-16’s sinds 1998 de midlife update (MLU). Deze wordt sindsdien voortdurend doorontwikkeld. De modernisering verlengt de operationele, technische en economische levensduur met zo’n 20 jaar. Tot de update behoort de vervanging van een groot aantal systemen. Zo kregen de F-16 MLU’s  een nieuwe radar, 2 multifunctionele kleurenschermen, nieuwe computers en sensoren en GPS. Vanaf 2019 zal de F-16 geleidelijk worden vervangen door de nieuwe F-35 Lightning II.

Deze website maakt gebruik van hulpverlenende cookies