Skip links

Programma Rescue Zeeland 2023

#rescuezeeland

Hierbij presenteren we het programma van woensdag 9 augustus 2023.

*Let op! Het programma is onder voorbehoud en kan nog wijzigen!

Bekijk wat er speelt tijdens Rescue Zeeland 2023.

De officiële opening van Rescue Zeeland 2023 zal verzorgd worden door Bas van den Tillaar, burgemeester van de gemeente Vlissingen.

Voor de boulevard liggen meerdere sleepboten klaar om de dag spectaculair te openen.

Tijdens de vlootschouw laten de deelnemende (hulpverlenings)vaartuigen zich zien aan het publiek door in een strakke lijn langs de boulevard te varen, en weer terug via de dezelfde route.

Vergeet niet te zwaaien!

Op een schip op de Westerschelde breekt brand uit. De bemanning slaat alarm en probeert de brand te blussen.

Terwijl de bemanning de brand bestrijdt, moet er een gewond bemanningslid geëvacueerd worden. Met behulp van een reddingsboot van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en een NH90 helikopter van de Duitse Marine worden deze in veiligheid gebracht.

Ondertussen arriveert een sleepboot, die met haar krachtige waterkanonnen de brand weet te blussen.

Wandelaars zien twee zwemmers in nood voor de boulevard van Vlissingen en slaan alarm. Een helikopter van de politie bevindt zich in de buurt en werpt snel een “Rescue Stick” naar een van de zwemmers.

Ondertussen komt ook de strandwacht ter plaatse met een waterscooter. Met snelheid en behendigheid bereikt de strandwacht de zwemmers. Dankzij de gecoördineerde inspanningen van de luchtvaartpolitie en de strandwacht zijn de zwemmers op tijd gered en in veiligheid gebracht.

Vanwege een illegale lozing drijft er een olievlek voor de boulevard van Vlissingen. De Kustwacht en Rijkswaterstaat zijn gespecialiseerd in het opruimen van olie in het water. Hiervoor kunnen zij o.a. het meet- en oliebestrijdingsvaartuig ‘Arca’ en het Multi Purpose Vessel ‘Scheldestroom’ inzetten.

Tijdens deze demonstratie laten beide vaartuigen zien hoe ze de olie bestrijden met behulp van veegarmen en/of een oliescherm. Het kustwachtvliegtuig komt ook ter plaatse en heeft waarnemers aan boord. Zij kunnen vanuit de lucht een goed beeld geven aan de vaartuigen hoe groot de olievlek is.

Loodsen zijn ervaren en deskundige professionals die met met behulp van hun uitgebreide kennis van de lokale wateren, navigatie en moderne technologieën schepen veilig door moeilijk bevaarbare en/of drukke vaarroutes begeleiden (o.a. op de Westerschelde).

Het aan boord brengen en ophalen van loodsen kan afhankelijk van de (weers)omstandigheden op diverse manieren waaronder met een loodstender, een loodsjol of een SWATH.

Bij slecht weer kan het voorkomen dat traditionele beloodsing via het water te gevaarlijk is waardoor de loodsdienst (tijdelijk) gestaakt wordt. De beloodsing van schepen kan dan vaak alleen nog per helikopter worden uitgevoerd. Hiervoor werkt het Nederlands Loodswezen nauw samen met bedrijf Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV).

Tijdens deze demonstratie laat het loodswezen de verschillende beloodsingsmethodes zien.

Reddingsboten vervullen al jaren een belangrijke rol bij het redden van mens en dier. Tijdens deze demonstratie krijg je een aantal historische reddingsboten te zien en wordt er vertelt hoe het redden van drenkelingen vroeger plaatsvond.

Tegelijkertijd wordt er een koppeling gemaakt met het heden door middel van een demo van de operationele reddingsboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) met de Kustwacht helikopter.

Terwijl de historische reddingsboten zoekacties uitvoeren, houdt de helikopter een waakzaam oog vanuit de lucht en kan indien nodig snel (medische) hulp bieden of verdere assistentie verlenen. Het toont de evolutie en verbetering van reddingsoperaties door de jaren heen, waarbij moderne technologieën worden ingezet om mensen in nood te helpen.

Een ruiter valt van haar paard en raakt ernstig gewond. Gelukkig wordt het incident snel opgemerkt en wordt er hulp ingeschakeld. De strandwacht , KNRM en ambulancepersoneel komen ter plaatse. Ze werken nauw samen om de gewonde ruiter te verzorgen en stabiliseren.

De traumahelikopter van ANWB Medical Air Assistance komt ook ter plaatse en landt op het Badstrand waarna het traumateam in actie komt. De situatie wordt zorgvuldig gemonitord en er wordt alles aan gedaan om de ruiter de benodigde zorg te bieden.

Een vissersbootje met meerdere opvarenden is al lange tijd vermist. Een grootschalige zoekactie wordt opgezet. Verschillende vaartuigen varen zoekpatronen af in het gebied waar het bootje voor het laatst is gezien. Ook is de Kustwacht helikopter opgeroepen om mee te zoeken vanuit de lucht.

De strandwacht is aan de waterlijn aan het zoeken en speurt de kust nauwlettend af. Met behulp van gespecialiseerde apparatuur en intensieve coördinatie wordt er alles aan gedaan om de vermiste persoon te vinden. De spanning stijgt terwijl de zoektocht voortduurt, in de hoop dat de persoon veilig wordt gevonden en herenigd kan worden met hun geliefden.

Een vuurwapengevaarlijke crimineel loopt over het Badstrand. De plaatselijke politie komt ter plaatse en daarop verschanst de crimineel zich in de strandpost op het Badstrand. De geüniformeerde collega’s bevriezen de situatie maar gaan niet over tot aanhouding van de crimineel.

Zij vragen om bijstand van de Dienst Speciale Interventies (DSI) om de crimineel aan te houden.

*Let op: Bij deze demonstratie wordt gebruik gemaakt van oefenmunitie.

De Belgische Marine en Belgische Luchtmacht zullen gezamenlijk laten zien hoe zij een reddingsoperatie uitvoeren. Deze demo wordt uitgevoerd door het patrouilleschip BNS Pollux en een NH-90 “Caiman” helikopter van de vliegbasis Koksijde.

Een van de hoofdacts van Rescue Zeeland is Team Raven. Dit beroemde Formation Aerobatic Display Team met zes RV8 propellervliegtuigen neemt voor de tweede keer deel aan Rescue Zeeland.

Het team is speciaal ingevlogen vanuit Swansea (Groot-Brittannië) en zal gedurende 15 minuten  adembenemende manoeuvres uitvoeren in het luchtruim boven de Westerschelde in Vlissingen. De muziek begeleidt de show en het commentaar vanuit de cockpit geeft inzicht in de uitdagende wereld van de luchtacrobatiek. Het is een spektakel voor zowel jong als oud.

Tijdens deze demonstratie tonen de sleepboten van Kotug, Multraship en Seacontractors hun indrukwekkende brandbluscapaciteiten.

Ze zijn uitgerust met krachtige waterkanonnen die met hoge druk water kunnen spuiten. De sleepboten demonstreren hun vaardigheden door water op te pompen en dit met precisie op een denkbeeldig brandend schip te richten. Het water wordt met kracht weggespoten, waardoor de denkbeeldige brand effectief wordt bestreden. Deze demonstratie toont de belangrijke rol van deze sleepboten bij het bestrijden van brand op zee.

Het werken op zee is nooit zonder gevaar. Tijdens deze demonstratie raakt een opvarende van het vaartuig Scheldestroom ernstig gewond tijdens het uitvoeren van werkzaamheden. De bemanning komt meteen in actie en roept de hulp in van de KNRM en de Kustwacht (helikopter). Beide zijn snel ter plaatse en bereiden zich voor om de gewonde zo snel mogelijk te stabiliseren en naar de wal te brengen voor verdere behandeling.

Het Marinefliegergeschwader 5 van de Duitse Marine beschikt over meerdere type helikopters voor maritieme operaties op zee. Daarnaast staan ze 24/7 stand-by voor het uitvoeren van reddingsacties.

Tijdens deze demonstratie laat de Duitse Marine met een NH90 helikopter zien hoe zij deze reddingsacties uitvoeren. Hierbij wordt samengewerkt met reddingsboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

Aansluitend neemt de helikopterbemanning afscheid van het publiek met een indrukwekkende fly-by langs de boulevard.

Vergeet niet te zwaaien!

Tijdens de vlootschouw laten de deelnemende (hulpverlenings)vaartuigen zich nog één keer zien aan het publiek door in een strakke lijn langs de boulevard te varen, en weer terug via de dezelfde route.

Daarmee nemen we afscheid van alle vaartuigen. Wie weet vliegt er ook nog wel een helikopter over!

Vergeet niet te zwaaien!

Namens de organisatie bedankt voor uw komst. Wij hopen dat iedereen een fantastische dag heeft gehad!

Deze website maakt gebruik van hulpverlenende cookies