Skip links

Rescue Vlissingen 2008

#rescuevlissingen

Ondanks de stevige wind en een enkele regenbui kwamen ca. 55.000 duizend mensen op vrijdag 8 augustus 2008 naar het strand en de Boulevards van Vlissingen. Hoewel het weer af en toe spelbreker was en het programma tijdens de dag zelf nog meerdere malen aangepast moest worden, kijkt de organisatie van Rescue Vlissingen terug op een zeer geslaagd evenement.
Voor de organisatie en een grote groep vrijwilligers, waaronder veel (oud-)strandwachten, begon het werk al op donderdagochtend. In het donker en in de stromende regen, met af en toe een donderklap, werden de kramen en de trouwtent opgezet en het botenhuis leeggehaald. De centrale post op de boulevard werd ingericht en al heel snel stonden de eerste laptops aan: buienradar, luchtdruk, windsnelheden…alles werd in de gaten gehouden. Met als uitkomst een voorspelling die nog behoorlijk bleek te kloppen: vrijdag, rond een uur of 13.00 (GPS, local time), zou het opklaren…

Spanning bij de organisatie
Op vrijdag konden de deelnemers vanaf 08.00 uur hun plek innemen op de Boulevards en het strand. In de Zeevaartschool was de jeugdbrandweer druk bezig met het samenstellen van de lunchpakketten voor alle
deelnemers en in de centrale post wachtte de organisatie in spanning op het verlossende woord: mag de Lynx vliegen of niet? De avond ervoor was de helikopter met motorproblemen aan de grond gezet en het was tot een paar uur voor de opening van Rescue onzeker of hij gerepareerd kon worden.Gelukkig was dat het geval!
Rond het tijdstip van de opening was er al een groot aantal bezoekers aanwezig op de Boulevards. Terwijl de lynx helikopter van de Koninklijke Marine op zoek was naar een gaatje in de wolken, opende burgemeester W.J.A. Dijkstra vanonder een paraplu de zesde editie van Rescue Vlissingen. Een paar minuten later sprongen parachutisten uit de heli. Voor Leo, het KiKa-beertje van het F-16 demoteam, was het zijn allereerste parachutesprong!

Zeven bruidsparen
Direct na de landing van de parachutisten kon iedereen het eerste bruidspaar aan land zien komen: uit het reddingsbootje… in het huwelijksbootje. Op de speciale datum 08-08-08 was het in de Gemeente Vlissingen voor een keer mogelijk om te trouwen op het strand. In totaal zeven bruidsparen kwamen op spectaculaire wijze naar het Badstrand: per reddingsboot, brandweerwagen, loodsenboot en helikopter! In een fraai aangekleden tent op het Badstrand gaven zij elkaar het ja-woord.

Zoals bij iedere Rescue waren de Boulevards vanaf het begin tot voorbij de Zeevaartschool weer helemaal volgezet met hulpverleningsvoertuigen, variërend van historisch brandweermaterieel tot een moderne XL-ambulance en van duiktank tot g-kracht simulator. Veel deelnemende organisaties lieten in en voor hun marktkraam zien op welke wijze zij betrokken zijn bij hulpverlening in de breedste zin van het woord. Op het water voor de Zeevaartschool weer rondvaarten met reddingsvletten aangeboden en op de glooiing demonstreerden reddingshonden hun zoekkunsten. Voor het Badstrand waren op vaste tijden spectaculaire reddingsdemonstraties te zien met waterscooters, schepen, helikopters, etc.

Topper!
Het is al vaak gezegd… de demo van de F-16 van de Koninklijke Luchtmacht was het absolute hoogtepunt van Rescue Vlissingen 2008. Ondanks de bewolking kon piloot Ralph Sheik Aarts toch zijn indrukwekkende show vliegen boven de Westerschelde. Een spectakel om te zien… en te horen! De organisatie van Rescue Vlissingen heeft Sheik na zijn demo op de vliegbasis in Volkel laten ophalen door een Cessna vliegtuigje om hem naar vliegveld Midden Zeeland te brengen. Tegen 17.00 uur was hij terug op Rescue Vlissingen en kon hij in de stand van de Luchtmacht bezoekers te woord staan en posters met handtekeningen uitdelen.

Doen
Rescue Vlissingen wordt elke twee jaar georganiseerd om een breed publiek (van jong tot oud) kennis te laten maken met de diverse facetten van hulpverlening, in de breedste zin van het woord. Niet alleen door het verstrekken van informatie, maar ook door het vertonen van verschillende (multidisciplinaire) demonstraties. Belangrijk onderdeel van Rescue is het publiek zelf (hulpverlenings)ervaringen op te laten doen. Bij een echte calamiteit moeten omstanders vaak op afstand blijven en hebben hulpverleners geen tijd om vragen te beantwoorden of uitleg te geven. Tijdens Rescue Vlissingen is die mogelijkheid er wel. Zowel voor de hulpverleners als de bezoekers draait het elke editie weer om drie dingen: kijken, vragen en doen!

Hoist beer Leo
De door het F-16 demoteam geadopteerde KiKabeer Leo is aan het einde van de dag nog gauw even meegegaan met Rescue-voorzitter Albert Dijkstra. Ze werden vanaf de vloedlijn gehoist door de Belgische Seaking helikopter en even later weer afgezet op een vaartuig van de KNRM. Ook deze hoist is in het Luchtmacht logboek van Leo opgenomen. Aan het einde van 2008 werd de beer plus het logboek geveild en kwam de opbrengstvolledig ten goede aan Stichting KiKa. (Kinderen Kankervrij)

Pootjebaden
Aan alle goede dingen komt een eind zo ook aan de 6e editie van Rescue Vlissingen. Het laatste onderdeel op het programma was de huwelijksvoltrekking van Henk Tjoonk, die al jaren het geluid verzorgt tijdens Rescue, en zijn bruid Lotus. In badkleding en met de voeten in de zee gaven zei elkaar het ja-woord. Op deze bijzondere wijze werd Rescue Vlissingen 2008 afgesloten.

Deelnemers Rescue Vlissingen 2008

BRANDWEER

Nederlandse Brandwonden Stichting
Stadsgewestelijke Brandweer Vlissingen-Middelburg
Stichting Brandweerford 1937
Stichting Magirus
Stichting ‘t Lopend Vuurke
Trainingscentrum Brandweer Vlissingen
Brandweer Borsele (post Borsele)
Brandweer Castricum
Brandweer Goes
Brandweer Veere (post Koudekerke)
Fireware
Jeugdbrandweer Zeist
Kantonalverband der Feuerwehren (Kanton Redingen) (L)
Bedrijfsbrandweer Total Raffinaderij Nederland N.V.

AMBULANCE / MEDISCH

AEDwinkel.nl
AED Solutions
Mediscore
Medisol B.V.
Meditaxi
Physio Control Benelux a devision of Medtronic
Rode Kruis afdeling. Utrecht Midden
Stichting Ambulancewens
Stichting Huisartsendienstenstructuur Zeeland
Stichting Reddingshonden RHWW
Stichting SOS Dolfijn
Universitair Medisch Centrum Groningen
UMCG Ambulancezorg
De Vlaamse Hulpdienst vzw Afdeling Roeselare (B)
Dierenbescherming, afd. Noord en Midden Zeeland
Doe Een Wens Stichting
Eerste Hulp bij Zeezoogdieren
GHOR Zeeland
Linde Gas Therapeutics Benelux B.V.
KP Care
Verenigd Ziekenvervoer Meetjesland (B)
Verenigd Ziekenvervoer Amsterdam (VZA)
Wietmarcher Ambulanz und Spezial-Fahrzeug GmbH (D)
Zeehondencreche Lenie ‘t Hart

POLITIE & VERKEERSVEILIGHEID

Politievoertuigengroep Nederland
Traffic Safety
Delta Safe
Korps Landelijke Politiediensten (Politie Luchtvaartdienst)

LUCHT

Noordzee Helikopters Vlaanderen (B)
Koninklijke Luchtmacht (F16 Demoteam & 303 squadron SAR)
Koninklijke Marine (860 squadron SAR)
Belgische Luchtcomponent (40e Smaldeel Koksijde)

DEFENSIE

Koninklijke Marechaussee
Brandweer Oefen en Trainingscentrum Vliegbasis Woensdrecht (OKLU)
Korps Nationale Reserve (A-cie 30 Natresbataljon Zeeland)

NAUTISCH

Maritiem Instituut de Ruyter
Reddingsbrigade Nederland
Reddingsbrigade Vrouwenpolder
Reddingsbrigade West Zeeuws Vlaanderen
Rijkswaterstaat Noordzee
Rijkswaterstaat Zeeland (water en wegendistrict)
Strandbewaking Gemeente Vlissingen
Van Dixhoornbrigade
De Wolf Products
IKWV, Strandreddingsdienst Blankenberge (B)
KNRM Station Breskens
KNRM Station Cadzand
KNRM Station Westkapelle
Loodswezen Regio Scheldemonden
Vloot DAB (B)
Zeekadetkorps Scheldemond

OVERIG

Acertys
Provicom / HV Zeeland.nl
Stichting Nederland Schoon
Team 58
BHV Training Zeeland
Bliktik
Dares
Confesso
Douane
Life Support Walcheren
Kuzee Autologistiek
Veiligheidsregio Zeeland
BHV-Specialist

Deze website maakt gebruik van hulpverlenende cookies