Skip links

Doorzeefde Oekraïense ambulance te zien tijdens Rescue Zeeland

04-07-2023

VLISSINGEN – Het is alweer ruim een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Stichting Zeilen Van Vrijheid herdenkt deze gebeurtenis met de tentoonstelling Tour De Ambulance en vraagt vanuit een verwoeste ambulance aandacht voor de gevolgen van de Russische inval. Woensdag 9 augustus komt de Tour de Ambulance naar Vlissingen tijdens Rescue Zeeland.

Tour De Ambulance is niet zomaar een tentoonstelling. Het is een krachtige en aangrijpende herinnering aan de verwoestende tol die oorlog in Oekraïne eist van hulpverleners. Met als centraal punt een ambulance die verwoest werd tijdens een Russische aanval op een medische post in de Oekraïense regio Charkiv, symboliseert dit voertuig de verschrikkelijke gevolgen van het conflict voor de Oekraïense samenleving.

Woordvoerder Dennis Castel “Rescue Zeeland is een evenement van vreugde en plezier. Tegelijkertijd is het belangrijk dat we onze ogen niet dichtknijpen voor het leed wat zich afspeelt in Oekraïne. We willen laten zien dat veiligheid van hulpverleners tijdens de uitvoering van hun werkzaamheden niet overal vanzelfsprekend is. Tijdens ons evenement op woensdag 9 augustus zullen wij met die reden deze ambulance ten toon stellen aan het grote publiek”.

Stichting Zeilen van Vrijheid

Tour De Ambulance nodigt bezoekers uit om de slachtoffers van de oorlog te herdenken en in gesprek te gaan met de vrijwilligers van Stichting Zeilen van Vrijheid. Deze stichting speelt een cruciale rol in het verlenen van hulp en ondersteuning aan slachtoffers van oorlogsmisdaden. Voorzitter Veronika Mutsei benadrukt het belang van aandacht voor het voortdurende conflict in Oekraïne en de inzet van organisaties zoals die van haar om de getroffenen te helpen.

Stichting Zeilen van Vrijheid heeft in totaal 132 ambulances naar Oekraïne gestuurd, waaronder 5 neonatale en 2 pediatrische ambulances, evenals een ambulancebus. Daarnaast hebben ze 1 brandweerwagen, 40 ondersteuningsvoertuigen, meer dan 1000 fietsen en ruim 300 ton medische en humanitaire hulp naar het land gebracht.

De ambulance is reeds al te zien geweest in steden als Leidschendam, Purmerend, Leeuwarden, Groningen, Apeldoorn, Nijmegen, Amsterdam, Utrecht, Haarlem en Eindhoven.

Deze website maakt gebruik van hulpverlenende cookies