Skip links
#rescuezeeland

Firefighters 4 Nepal

‘Firefighters 4 Nepal’ is een team van 16 brandweervrouwen en -mannen dat haar Nepalese collega’s steunt met materiaal en opleiding.
Het begon
toen twee teamleden in 2012 na een trekking in de Himalayastaat een bezoek bracht aan de brandweerkazerne van Pokhara, de 2e grootste stad van het land, bleek niet enkle dat ze beschikten over slechts één oude autospuitwagen (NL) of autopomp (B). Tijdens een uitruk voor een autobrand bleek dat ze de brand te lijf gingen in t-shirt, op teenslippers en met een fietshelm op het hoofd.
Dat was het moment dat we beslisten om actie te ondernemen en iets te doen aan de werkomstandigheden van de Nepalese brandweer. Het concept ‘Firefighters 4 Nepal’ was geboren.

Ondertussen

Zijn we een aantal bezoeken aan andere brandweerkazernes én een eerste missie (maar 2017 – Blog: http://firefighters-4-nepal.reislogger.nl) verder en hebben we reeds een ton aan materiaal geschonken (voornamelijk persoonlijke beschermingskledij en basis brandblusmateriaal) alsook 30 brandweermensen en burgers een basisopleiding brandbestrijding gegeven. Ook burgers, want er zijn heel veel regio’s waar geen brandweerdienst voorhanden is.

In november 2018
Trekt opnieuw een team naar Nepal. Deze keer wordt, naast de opleiding basisbrandbestrijding, ook opleiding gegeven over CFBT, over BIN, zullen een 10-tal lokale brandweermensen opgeleid worden tot instructeur en zal ook de basis gelegd worden voor het gebruik en onderhoud van ademluchtbescherming (iets wat, met uitzondering van de hoofdstad Kathmandu, nog niet in gebruik is in Nepal).

Betere opgeleide en uitgeruste brandweer, betere hulpverlening voor de bevolking
Door de Nepalese brandweer te ondersteunen, willen we er in eerste instantie voor zorgen dat de brandweer in dit prachtige land sneller, efficiënter en vooral veiliger kan werken. Bijkomend groot voordeel is dat er daardoor ook een betere hulpverlening aan de Nepalese bevolking wordt gegarandeerd.

Zeecontainer
Onze teamleden doen dit met hart en ziel en betalen ook hun reis- en verblijfkosten uit eigen zak. Op die manier blijft ingezameld geld ook volledig beschikbaar voor het project zelf. Bv. en onder meer om een zeecontainer vol met materiaal naar Nepal over te brengen. Die container zal, i.s.m. CFBT, ter plaatse omgebouwd worden tot oefenmodule zodat de instructeurs die zullen worden opgeleid ook nadien hun collega’s verder kunnen blijven opleiden in de periodes dat er geen Firefighters 4 Nepal aanwezig zijn.
Tijdens Rescue Vlissingen

Zal Firefighters 4 Nepal aanwezig zijn met een infostand over dit unieke project. Verder geven zij uitleg over de “Brandweerman in Nood” (BIN) module. Voor het eerst zal in Nepal een dergelijke opleiding opgestart worden inzake brandbestrijding.
Tot slot brengen zij mogelijk ook een brandweervoertuig van de ‘Veiligheidszone 1’ mee!

Kortom ga langs de stand en maak kennis met de organisatoren van dit bijzondere project!

Bezoek website

Bekijk ook een van de andere deelnemers

Deze website maakt gebruik van hulpverlenende cookies