Skip links
#rescuezeeland

Brandweer Londerzeel

De Brandweer Londerdeel (B) komt met haar prachtig gerestaureerde Volvo N88  Wasterlain brandweerwagen uit 1966 naar Vlissingen!

Operationele geschiedenis

In oktober 1967 werd het voertuig officieel overhandigd aan de brandweerdienst van Londerzeel waarna de wagen gebruikt werd waarvoor hij gemaakt was, het blussen van branden. In 1977 echter waren er zware overstromingen in Sint-Amands en werd de Londerzeelse brandweer gevraagd om een handje te helpen. Om de wegen vrij te maken werd de Volvo gebruikt, gedurende 36 uur werd er met de Volvo onafgebroken gepompt waarbij er 2.808.000 liter water verplaatst werd (zo’n 1.300 liter per minuut of 78.000 liter per uur). Toen de wagen in 1992 haar pensioengerechtigde leeftijd van 25 jaar bereikte werd de Volvo als reserve geplaatst. Heden ten dage is het voertuig nog steeds volledig operationeel en kan deze indien nodig onmiddellijk opnieuw ingezet worden.

Buitendienststelling (1992-Heden)

Sinds 1992 is onze Volvo een graag gezien gast op brandweerevenementen in binnen- en buitenland. Sinds dat jaar waren we zo ondermeer te gast in Duitsland, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Oostenrijk, Polen en recentelijk ook Zwitserland.

Gedurende een korte periode werd de wagen ook gebruikt voor huwelijken voor brandweerlui. Het meest bekende huwelijk was dit van Jan & Els uit Sint-Gillis-Waas waarbij het hele spektakel opgenomen werd door de toenmalige BRT voor het programma “Tartufo”. Momenteel doen we enkel nog huwelijken voor brandweerlui binnen het eigen korps maar naar het einde van dit jaar zal hier verandering in komen en zal iedereen deze wagen kunnen huren voor zijn of haar evenement. (later meer hierover als de tarieven vastliggen).

Gedurende de voorbije 49 jaar legde de wagen een afstand af van om en bij de 43.000km, wanneer we ook de draaiuren van de pomp in rekening nemen dan mag je rekenen op een vergelijkbare kilometerstand van 170.000km.

Onderhoud & restauratie

Sinds 1992 was de “Vriendenkring Brandweer Londerzeel” verantwoordelijk voor het beheer van de wagen. Elke week (wanneer nodig) werken er enkele vrijwilligers aan de wagen en dit gedurende het hele jaar. Naast het reguliere onderhoud en kleine herstellingen zijn er ook reeds enkele grotere restauraties ondernomen, de laatste werd in 2007 gedaan waarbij voornamelijk roest weggewerkt werd en waarbij de wagen volledig herspoten werd in z’n originele kleuren. Zo’n wagen onderhouden vraagt veel tijd en passie, meer dan eens werd er de klok rond gewerkt om de wagen klaar te stomen voor een volgend evenement.

Heden & toekomst

Begin 2015 werd de VZW Club Volvo N88 Londerzeel opgericht die sinds dan de verantwoordelijk op zich nam om deze unieke oldtimer te beheren, beschermen, herstellen, restaureren en te promoten naar de buitenwereld.

Technische Gegevens

Merk: Volvo
Bouwjaar: 1966
Type: N86-44
Motortype: Volvo TD70A, turbodiesel, 6-in-lijn
Cilinderinhoud: 6.724cc
Vermogen: 185PK bij 2.400rpm
Koppel: 628Nm bij 1.400rpm
Versnellingsbak: 8 versnellingen
Pomp: Wasterlain, watergekoelde centrifugaalpomp
Ombouwer: Carrosserie Goossens Londerzeel, Wasterlain Brussel
Leverancier: Volvo België (toen Société Belge de Matériel Automobile -SBMA-)

Bezoek website

Bekijk ook een van de andere deelnemers

Deze website maakt gebruik van hulpverlenende cookies