Skip links
#rescuezeeland

Politie (Politiehonden)

De politie gebruikt voor haar werk honden. Zo zet de politie speurhonden in om drugs of explosieven op te zoeken en surveillancehonden bij het dagelijks politiewerk. De surveillancehond is een zogenoemd geweldsmiddel, zoals de wapenstok, pepperspray en het vuurwapen dat ook zijn.

Waar worden de verschillende politiehonden voor ingezet?

 • Surveillancehonden worden gebruikt bij de basispolitiezorg en ingezet bij ordeverstoringen en om voorwerpen en/of gevluchte verdachten te vinden.
 • Plaats delict honden volgen de vluchtweg van een verdachte, soms lange tijd na het misdrijf. Ook voor de opsporing van vermiste personen worden deze honden ingezet. Ze kunnen ook de omgeving afspeuren naar door de verdachte weggegooide voorwerpen. Bij vermissingen werkt de politie samen met burgerreddingshondenteams via de Stichting Inzet Reddingshond Nederland.
 • Elke speurhond heeft zijn eigen discipline zoals het speuren naar drugs, explosieven of geld. Speurhondengeleiders hebben altijd twee soorten speurhonden bij zich: een speurhond menselijke geur en een explosievenhond of een verdovende middelenhond, ook wel narcoticahond genoemd. Een narcoticahond kan alle bekende soorten narcotica opsporen, zoals hasj, marihuana, cocaïne, heroïne en XTC. De hond begint te blaffen of geeft een ander signaal zodra drugs zijn gevonden. Een explosievenhond kan springstoffen, handgranaten, afgeschoten vuurwapens en munitie opsporen. Heeft de hond iets gevonden? Dan gaat hij niet blaffen, maar zitten. Zo voorkomt hij dat op geluid reagerende explosieven ontploffen.
 • Passieve speurhonden verdovende middelen zijn opgeleid om te ruiken of personen verdovende middelen bij zich hebben. Deze speurhonden worden veel gebruikt bij toegangscontroles bij evenementen of tijdens gerichte controleacties in het openbaar vervoer.

Wat zijn de taken van de hondenbrigade?

Honden zijn onmisbare helpers van de politie. Daarom telt de politie veel hondenbrigades. De honden worden niet alleen ingezet bij surveillances, maar ook om criminaliteit te bestrijden. De honden worden ingezet bij:

 • Opsporing bij inbraak in grote gebouwen
 • Voetbalwedstrijden betaald voetbal
 • Assistentie bij ordehandhaving en aanhouding
 • Ondersteuning ME-optredens
 • Inbeslagname huisdieren
 • Afschieten gevaarlijke dieren
 • Naleving muilkorfverordening
 • Shows en demonstraties

 

Honden helpen de politie bij het opsporen van verdovende middelen, menselijke geur, explosieven, menselijke stoffelijke resten, brand versnellende middelen en tabak. Een hond wordt getraind op een van deze specialismen.

Demonstratie verdedigings- en aanhoudingstechnieken

Tijdens Rescue Vlissingen zal de hondenbrigade van de regionale eenheid Zeeland-West-Brabant in samenwerking met politiebikers een aantal spectaculaire demonstraties verzorgen. De exacte tijden vindt u in het programma.

Bezoek website

Bekijk ook een van de andere deelnemers

Deze website maakt gebruik van hulpverlenende cookies