Skip links
#rescuezeeland

Rope Rescue Team (VRZ)

Het Rope Rescue Team (RRT) komt in actie bij lastige reddings- of bergingssituaties op hoogte, diepte of moeilijk bereikbare plaatsen zoals hoogspanningsmasten, windturbines, kerktorens, sluizencomplexen, kelders, tanks en silo’s op industriële terreinen. Dit team staat haar ‘mannetje’ op plaatsen waar normale toegang niet mogelijk is of die onbereikbaar zijn voor een redvoertuig. Zoals de naam het al zegt, werkt het Rope Rescue Team met allerlei soorten touwsystemen om bij het incident te komen en als het nodig is slachtoffers te vervoeren.

Vier RRT’s in Nederland
Er bestaan vier RRT’s in Nederland, waarvan één team het gebied Zeeland en een deel van Midden- en West-Brabant (tot aan Breda) voor haar rekening neemt. RRT Zeeland heeft Terneuzen als uitvalsbasis en is sinds 2008 operationeel. Dit team bestaat uit twaalf goed opgeleide mensen. Zij hebben een intensieve, internationale opleiding gevolgd bij Rescue 3 (rescue3.com).

RRT-opleiding
The Rope Rescue Technician-opleiding omvat onder andere kennis van wet- en regelgeving, materiaalkennis en touw- en reddingstechnieken zoals; stijgen, dalen, randoverschrijding, touwwisseling en valbeveiliging. Het stelt kleine teams in staat rope-rescue-operaties uit te voeren. Bij een alarm komt het team binnen tien minuten in actie vanuit Terneuzen. De bevelvoerder/Officier van Dienst heeft de eindverantwoording over de inzet van het RRT.

Bezoek website

Bekijk ook een van de andere deelnemers

Deze website maakt gebruik van hulpverlenende cookies